Reforma low cost d’un habitatge al cor del Raval

Reforma low cost i d’autoconstrucció d’una vivenda en el barri del Raval.

THS - Raval - 03

Reforma. Reaprofitament. Low cost. Sostenibilitat. Eco-disseny. Tots aquests són conceptes que pretenem associar amb THEHALLSTUDIO. Són la marca de la casa i la nostra forma de fer i pensar. En tots els projectes en els que participem procurem fer bandera de tot el que reivindiquem. I la reforma que varem fer en aquest apartament en el barri del Raval és una bona mostra de tot plegat. Com un espai amb unes condicions molt mínimes i molt deteriorades, pot acabar convertint-se en una acollidora llar gràcies a la feina, la comunicació, l’entusiasme i la voluntat.

Així doncs, aquest projecte ens va arribar de la mà d’en Ramon i la Raquel, que tenien aquest pis vell on antigament hi havia viscut on joier. Hem van mostrar el pis i explicaren que no tenien pressupost per a fer una gran reforma, i que tan sols podien fer els mínims per fer aquest espai habitable. D’aquesta manera vam encetar la nostra col·laboració visitant el pis. Feia feredat de veure. La foscor era la reina d’aquell habitatge, i les plaques de guix et donaven al cap de la poca altura en que es trobaven. Hi havia molta feina per fer. Però la sort era que de ganes i predisposició anàvem sobrats, per ambdues parts. Així que després d’uns quants dibuixos i idees, THEHALLSTUDIO va presentar una proposta low cost de reforma per transformar aquella vivenda en un apartament amb aire mediterràni.

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

IMG00391-20130423-1823

L’objectiu principal era eliminar les barreres arquitectòniques que no deixessin passar la llum. Amb accions que no suposessin grans costos, com extreure tota la fusta de la galeria i eliminar aquesta estança, per convertir-ho tot plegat en una terrassa posterior i crear petites obertures als envans existents. Així, la llum arribaria a tota aquesta part de la casa i es colaria per tots els racons de la mateixa. Altrament, algunes intervencions com fer noves totes les instal·lacions, i la reforma completa del bany i de la cuina, s’havien de dur a terme per professionals especialitzats. Per aquest motiu vam destinar gran part del pressupost a aquesta partida, tot contactant amb els nostres professionals que treballen habitualment per nosaltres.

THS - Raval - 01

THS - Raval - 02

La resta de la reforma, doncs, havia de regir-se sota la norma del màxim estalvi possible. En aquest sentit vam introduir conceptes d’eco-disseny per reaprofitar tot de mobles que l’antic inquilí havia deixat al pis, com per exemple un escriptori de fusta natural que acabà convertint-se en el moble del bany. I seguint la dinàmica low cost, els propis Ramon i Raquel, i les germanes del primer, la Norma i l’Elisenda, van decidir treure la roba vella del armari i la disposició per arremangar-se i posar-se a treballar. Seguint les nostres indicacions de com ho havien de fer, ells mateixos es van encarregar de les partides de pintura, enguixat i parquet. Fins i tot, la Raquel va aportar moltes idees sobre decoració que van acabar sent les triomfadores en el resultat final del pis.

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

Amb tot, compartint idees de decoració, eines de treball, entusiasme i molts somriures de complicitat vam acabar convertint un fosc pis del Raval en un lluminós i increïble habitatge al centre de Barcelona. Tot amb l’ajuda i la predisposició del client, i el savoir faire de tots els professionals que ens vam embarcar en aquest interessant projecte.

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

reforma pis Raval THEHALLSTUDIO

Fotos: Pau Pericas; AIRBNB i arxiu THEHALLSTUDIO.